Då var det dags för gästblogg nummer 2, nu av Jeanette Stenquist, Svensk Mästarinna i Fitness 2008 & 2009! 37 årig 2-barns mamma som satsar ännu hårdare i fitness och duathlon. Fd professionell konståkare i Holiday on Ice och har bott och arbetat i olika delar av världen. Numera personlig tränare, hälsopedagog och konståkningstränare.
HÅLL TILL GODO
Krutgubben har bett mig gästblogga och det är klart att jag ställer upp för någon som dels är ovanligt trevlig men som också är seriösare med sin träning och kost än många jag träffat i fitnessbranschen. Temat skulle vara ”mellanmålet” vilket var perfekt då jag precis tränat mina unga konståkare och försökt få dem att förstå vikten av att äta rätt. Svårare målgrupp finns nog inte. Min make tillhör också en svår målgrupp för han tror att glass med lakritssås är ok bara för att han tränat men han kan jag å andra sidan ”lära” på annat sätt. Jag hoppas att detta kan ge er lite tips. Nu kommer Jocke att få gästblogga hos mig – hepp!!/
Jeanette ”Fitnessmama” Stenquist
Det är väldigt viktigt att äta sina mellanmål och låta det gå max 3 timmar mellan dina mål för att inte sötsuget ska öka. Oftast får man räkna med en övergångsfas på kanske två veckor innan sötbegäret försvinner. Det gäller att bestämma sig och bara stålsätta sig mot alla frestelser. Gör det till en vana att alltid ha med ett extra mellanmål i väskan så hamnar du aldrig i en energisvacka och då gärna faller för frestelsen att äta en massa annat onyttigt. Det kan alltid hända något oväntat så var förberedd.
Tränar du mycket och/eller flänger runt så är det viktigt att ha mellanmålet nära tillhands med sig. Förbered dig kvällen innan med alla matlådor som skall med. Investera i en kylväska att ha allt i. Jag har lärt mina konståkare att de packar alla mellanmål till träningen på kvällen innan eller på morgonen i en kylväska, så att de enkelt har med sig det till skolan/jobbet och har det enkelt med sig direkt till träningen. Mellanmålen ger dig bra energi och dessutom minskar det sötsuget.
Planera veckans matsedel och då även dina mellanmål. Se till att alltid ligga steget före. Med rätt mellanmål får du mer energi och kan också prestera bättre!
Förslag på bra mellanmål till träningen/skola/jobb:
Keso med banan/äpple och lite kanel.
Keso med avokado.
Smoothie – mixa naturell mild yoghurt med osockrade bär/frukt, plus en skvätt apelsinjuice för lite sötma.
Drickyoghurt – gör som en smoothie men ta hälften yoghurt och hälften mjölk istället, lätt att skaka ut.
Matiga mackor. Gärna med keso och grönsaker.
Frukt och en halv näve naturella nötter.
Mild naturell yoghurt med havregryn, nötter och banan.
Lyxigare mellanmål – fruktsallad med kesellayoghurt.
Bars – kolla dock att det inte är ”godis”-bars utan bra innehåll.
Proteinshake med en frukt.
LITE LYXIGARE MELLANMÅL:
Frozen yoghurt – blanda bär + naturell yoghurt i en mixer, häll upp i små glas och ställ i frysen. Vill du ha mer protein i så blanda gärna i vaniljproteinpulver. Sötare och supergott! En favorit hemma.
Havreproteinbollar – blanda lätt kesella, havregryn, kakaopulver (alt proteinpulver) – rulla små bollar i riven kokos. Ställ i frysen till de stelnar och njut till kaffet! Denna variant går att modifera efter eget behag.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lycka till med godisuppehållet och ta tillvara på denna period att verkligen jobba på mellanmålen och känn hur mycket ny energi ni får!
Kika gärna in på min blogg:
www.metrobloggen.se/fitnessmama
Over & Out
Syftet med denna blogg är att du som läsare ska få följa min väg till att bli en av Sverige´s mest vältränade 50-åringar den 23/6-2012. Det blir Ni läsekretsen som kommer att få avgöra om jag lyckats eller inte genom en omröstning vid aktuellt datum. Bloggen kommer i huvudsak handla om tävlingar, träning och hälsa. Har registrerat domänen www.krutgubben.net där mer information och bilder finns samlade
fredag 3 september 2010
Reykjavik dag 6 - valsafarin
Vaknade kl. 06:21 och kände mig bakis. Att kroppen skulle kännas så här när man skippar socker hade jag inget minne av, trots att det är mindre än 1 år sedan sist, JOBBIGT
Hotellfrukost kl. 06:52 innehållande Musli, ägg och honungsmelon.
Då vi hade kvar hyrbilen åkte vi bort till Laugardalur och simmade en stund. Hade riktigt dålig energi, blev trött med en gång, måste försöka äta mer kolhydrater idag. Hade också rejäl huvudvärk och var tvungen att ta en Alvedon, trots att jag är emot intagande av medikamenter. Skit också
Lämnade tillbaks hyrbilen med 5min marginal, blev skjutsade till Pärlan. Ja, Ni läste rätt Pärlan där vi var igår kväll, men då var inte TaxFree butiken öppen och Stina såg något där som hon bara MÅSTE ha. Passade på och fylla på energi i form av rostbiff och
ägghalvor.
Från Pärlan var det sedan ca 4km promenad tillbaks till city. Inhandlade frukt på vägen och sedan blev det raka spåret till hotellet för relaxing en stund.
Gick ut igen vid 13-tiden, nu för att åka på valsafari kl 14:00. Båten vi åkte med var ganska liten och trots att vi bara var ca 20st så kändes det trångt. Vi tyckte vi hade bästa sittplatserna av alla tills båten drog iväg i 25knop och vi blev översköljda av vatten och fick flytta på oss till lite mer torrlagda områden. Vi åkte rakt ut från Reykjavik i ca 30min innan man lyckades observera första minkvalen. Sedan låg vi och puttrade omkring i 1 timme och hann se ett antal minkvalar och några delfiner. Att lyckas få någon bra bild var mer tur än skicklighet, då dom bara var synliga någon sekund i taget.
Fick några hyfsade bilder, så trots att jag var stelfrusen och dyngblöt så gick jag av båten med ett stort leende.
Lufsade hem till hotellet och bytte klädet och drack några koppar kaffe för att få upp värmen, Brrrrr
Gick ut på stan framåt kl. 18:00, gick i några souverniraffären innan vi käkade middag på stamstället. Idag blev det vegetarisk Lasagne med grönsallad. Köpte några clementiner på hemvägen till hotellet, fan vad nyttig jag blivit, eller hur?
Over & out
Hotellfrukost kl. 06:52 innehållande Musli, ägg och honungsmelon.
Då vi hade kvar hyrbilen åkte vi bort till Laugardalur och simmade en stund. Hade riktigt dålig energi, blev trött med en gång, måste försöka äta mer kolhydrater idag. Hade också rejäl huvudvärk och var tvungen att ta en Alvedon, trots att jag är emot intagande av medikamenter. Skit också
Lämnade tillbaks hyrbilen med 5min marginal, blev skjutsade till Pärlan. Ja, Ni läste rätt Pärlan där vi var igår kväll, men då var inte TaxFree butiken öppen och Stina såg något där som hon bara MÅSTE ha. Passade på och fylla på energi i form av rostbiff och
ägghalvor.
Från Pärlan var det sedan ca 4km promenad tillbaks till city. Inhandlade frukt på vägen och sedan blev det raka spåret till hotellet för relaxing en stund.
Gick ut igen vid 13-tiden, nu för att åka på valsafari kl 14:00. Båten vi åkte med var ganska liten och trots att vi bara var ca 20st så kändes det trångt. Vi tyckte vi hade bästa sittplatserna av alla tills båten drog iväg i 25knop och vi blev översköljda av vatten och fick flytta på oss till lite mer torrlagda områden. Vi åkte rakt ut från Reykjavik i ca 30min innan man lyckades observera första minkvalen. Sedan låg vi och puttrade omkring i 1 timme och hann se ett antal minkvalar och några delfiner. Att lyckas få någon bra bild var mer tur än skicklighet, då dom bara var synliga någon sekund i taget.
Fick några hyfsade bilder, så trots att jag var stelfrusen och dyngblöt så gick jag av båten med ett stort leende.
Lufsade hem till hotellet och bytte klädet och drack några koppar kaffe för att få upp värmen, Brrrrr
Gick ut på stan framåt kl. 18:00, gick i några souverniraffären innan vi käkade middag på stamstället. Idag blev det vegetarisk Lasagne med grönsallad. Köpte några clementiner på hemvägen till hotellet, fan vad nyttig jag blivit, eller hur?
Over & out
Godis- och kaklöftet - dag 2
Då är snart dag 2 av godis- och kaklöftet till ända Själv hade jag ett fruktansvärt sockersug vid kl. 21:30 i går. Jag blev tvungen att gå en sväng på stan för att bli av med abstinensen, frisk Isländsk luft verkar funka.
Något jag lärde mig under dag 1 är att dricka mycket mer vatten än vanligt och att borsta tänderna när det känns Son jävligast, tror det blev 4ggr i går.
Fick detta tips från Maria och Anders Ahlquist som båda är med i Godis- och kaklöftet, dock tjuvstsartade dom lite, då dom började 9/8
"Att skippa godis och kakor har inte varit några problem, utan vi har haft problem med att vi alltid har haft efterrätter på helgerna och detta saknade vi. Tänkte härmed ge ett tipps på en nyttig och god efterrätt.
Jag har räknat på en Kessela som håller 1% men den blir godare så klart med de fetare varianterna.
1port ger, Fett=3g, Kolh.= 27g, Prot.= 29g, Energi=253kcal.
Mixa 1dl kesella med 1dl valfria bär eller frukt samt vanilj efter smak (går att fuska med vaniljsocker). Häll blandningen i en skål med tätslutande lock och in i frysen".
Fick också jäkligt bra visdomsord från camilla Lundberg, personlig tränare och träningsansvarig på en SATS-anläggning i Stockholm. Camilla är också med på godis- och kaklöftet.
"Vill bara påminna alla deltagare om att hitta en bra balans i vardagen - se denna utmaning som början på en långsiktig omställning av kostvanorna och livet! Låt det viktmässigt gå långsamt, lär dig tyda kroppens signaler gällande hunger och sötsug, hitta nya livsmedel som ger kroppen den näring den behöver. Och kom ihåg, om du äter för lite fett så kan du inte bränna fett heller, om du svälter kroppen så håller den bara hårdare fast vid de depåer den har.. Så, ge dig själv en varierad och hälsosam kost i samband med rolig och givande träning och jag lovar dig att resultaten kommer!
Lycka till! "
Fler tips är välkomna, gärna också erfarenheter hur det går, allt publiceras på bloggen.
Självklart kan fler hoppa med närsomhelst, vi är just nu 55st, måltalet 100st känns inte orimligt, räcker med att alla deltagare värvar 1 person. Egil Öberg är den som varit den flitigaste värvaren, då han värvat 4st arbetskamrater, bra jobbat Egil.
Imorgon utlovas en ny gästblogg, nu från Jeanette Stenquist, Svensk Mästarinna i Fitness 2008 & 2009! 37 årig 2-barns mamma som satsar ännu hårdare i fitness och duathlon. Fd professionell konståkare i Holiday on Ice och har bott och arbetat i olika delar av världen. Numera personlig tränare, hälsopedagog och konståkningstränare.
Over & out
Något jag lärde mig under dag 1 är att dricka mycket mer vatten än vanligt och att borsta tänderna när det känns Son jävligast, tror det blev 4ggr i går.
Fick detta tips från Maria och Anders Ahlquist som båda är med i Godis- och kaklöftet, dock tjuvstsartade dom lite, då dom började 9/8
"Att skippa godis och kakor har inte varit några problem, utan vi har haft problem med att vi alltid har haft efterrätter på helgerna och detta saknade vi. Tänkte härmed ge ett tipps på en nyttig och god efterrätt.
Jag har räknat på en Kessela som håller 1% men den blir godare så klart med de fetare varianterna.
1port ger, Fett=3g, Kolh.= 27g, Prot.= 29g, Energi=253kcal.
Mixa 1dl kesella med 1dl valfria bär eller frukt samt vanilj efter smak (går att fuska med vaniljsocker). Häll blandningen i en skål med tätslutande lock och in i frysen".
Fick också jäkligt bra visdomsord från camilla Lundberg, personlig tränare och träningsansvarig på en SATS-anläggning i Stockholm. Camilla är också med på godis- och kaklöftet.
"Vill bara påminna alla deltagare om att hitta en bra balans i vardagen - se denna utmaning som början på en långsiktig omställning av kostvanorna och livet! Låt det viktmässigt gå långsamt, lär dig tyda kroppens signaler gällande hunger och sötsug, hitta nya livsmedel som ger kroppen den näring den behöver. Och kom ihåg, om du äter för lite fett så kan du inte bränna fett heller, om du svälter kroppen så håller den bara hårdare fast vid de depåer den har.. Så, ge dig själv en varierad och hälsosam kost i samband med rolig och givande träning och jag lovar dig att resultaten kommer!
Lycka till! "
Fler tips är välkomna, gärna också erfarenheter hur det går, allt publiceras på bloggen.
Självklart kan fler hoppa med närsomhelst, vi är just nu 55st, måltalet 100st känns inte orimligt, räcker med att alla deltagare värvar 1 person. Egil Öberg är den som varit den flitigaste värvaren, då han värvat 4st arbetskamrater, bra jobbat Egil.
Imorgon utlovas en ny gästblogg, nu från Jeanette Stenquist, Svensk Mästarinna i Fitness 2008 & 2009! 37 årig 2-barns mamma som satsar ännu hårdare i fitness och duathlon. Fd professionell konståkare i Holiday on Ice och har bott och arbetat i olika delar av världen. Numera personlig tränare, hälsopedagog och konståkningstränare.
Over & out
Reykjavik dag 5 - Hyrbilsdagen
Gick upp 06;23, åt frukost bestående av 2st ägg och musli med yoghurt avslutade med några skivor honungsmelon.
Gick till Turistinformationen och hyrde en Toyota Yaris för 1dygn, efter en del krångel var vi på rull kl. 09:59. Körde söderut längs med väg 1, stannade i Selfors och käkade lunch. Idag, dagen till ära blev det tonfisksallad, gott men knappast tillräckligt för att få en högförbrännare som mig mätt.
Åkte vidare söderut, stannade vid några större vattenfall som kom från Eyafjallajökull, ja Ni läste rätt, namnet är på vulkanen som ställde till så mycket oreda för flygtrafiken i våras. Vi körde så nära det gick, låg aska överallt. Åkte vidare för att sedan komma till Dyrholaey som ligger längst ner söderut. Här fanns otroligt häftiga klippformationer. Sista km dit gick hårt åt fjädringen på hyrbilen, hoppas inte uthyraren märker något.
Rullade sedan tillbaks mot Reykjavik, magen började kurra, huvudvärken började mola, dags för mat, stannade i Hvolsvöllur och åt en underbart god tomatsoppa med bacon.
Vi var hemma i Reykjavik kl. 18:30, relaxade en stund och åkte sedan till Pärlan som är en restaurang som ligger ovanpå Reykjaviks varmvattensreserver. Restaurangen snurrar 1 varv på 2 tim. Från början snurrade den 1 varv på 1 tim, men då så många blev sjösjuka sänkte man hastigheten. Priserna på mat var skyhöga, så som snål Bleking blev det därför en Räksmörgås med kaffe i Cafeterian. Vidunderlig utsikt, bilderna publiceras i Krutgubbens Galleri så snart vi når Svensk mark.
Något som slagit oss är avsaknaden av hundar. Vi har på 5 dagar sett 2 hundar. Dessutom är det hundförbudsskyltar överallt i city, någon som vet något om detta?
Over & Out
Gick till Turistinformationen och hyrde en Toyota Yaris för 1dygn, efter en del krångel var vi på rull kl. 09:59. Körde söderut längs med väg 1, stannade i Selfors och käkade lunch. Idag, dagen till ära blev det tonfisksallad, gott men knappast tillräckligt för att få en högförbrännare som mig mätt.
Åkte vidare söderut, stannade vid några större vattenfall som kom från Eyafjallajökull, ja Ni läste rätt, namnet är på vulkanen som ställde till så mycket oreda för flygtrafiken i våras. Vi körde så nära det gick, låg aska överallt. Åkte vidare för att sedan komma till Dyrholaey som ligger längst ner söderut. Här fanns otroligt häftiga klippformationer. Sista km dit gick hårt åt fjädringen på hyrbilen, hoppas inte uthyraren märker något.
Rullade sedan tillbaks mot Reykjavik, magen började kurra, huvudvärken började mola, dags för mat, stannade i Hvolsvöllur och åt en underbart god tomatsoppa med bacon.
Vi var hemma i Reykjavik kl. 18:30, relaxade en stund och åkte sedan till Pärlan som är en restaurang som ligger ovanpå Reykjaviks varmvattensreserver. Restaurangen snurrar 1 varv på 2 tim. Från början snurrade den 1 varv på 1 tim, men då så många blev sjösjuka sänkte man hastigheten. Priserna på mat var skyhöga, så som snål Bleking blev det därför en Räksmörgås med kaffe i Cafeterian. Vidunderlig utsikt, bilderna publiceras i Krutgubbens Galleri så snart vi når Svensk mark.
Något som slagit oss är avsaknaden av hundar. Vi har på 5 dagar sett 2 hundar. Dessutom är det hundförbudsskyltar överallt i city, någon som vet något om detta?
Over & Out
torsdag 2 september 2010
Godis- och kaklöftet - dag 1
Idag är första dagen i mitt nya nyttigare liv utan godis, kakor, läsk och allt annat som innehåller raffinerat socker.
Deltagare nr. 46 kom till efter följande meddelande från en mamma.
Tack för tipsen! Det här kommer att gå bra :)
Igår fick jag min dotter på 9 år att haka på. 2 månader har hon lovat, det kommer nog att bli tufft för hon är en riktig sockerråtta.
Därefter har ytterligare 2 anmält sig så nu är vi 48st
Passa på och att mäta midjemåttet och kolla vikten, gör sedan veckovisa avstämningar, jag lovar att Ni kommer se resultat ganska snabbt. Själv förlorade jag 7cm runt midjan och 7kg under dom 40dagar jag testade i höstas. Ok jag skippade kolhydrater nästan helt, vilket Ni ska vara försiktiga med, men resultaten kommer det kan jag garantera. Den som kommer bli surast är nog tandläkaren.
Over & out
Deltagare nr. 46 kom till efter följande meddelande från en mamma.
Tack för tipsen! Det här kommer att gå bra :)
Igår fick jag min dotter på 9 år att haka på. 2 månader har hon lovat, det kommer nog att bli tufft för hon är en riktig sockerråtta.
Därefter har ytterligare 2 anmält sig så nu är vi 48st
Passa på och att mäta midjemåttet och kolla vikten, gör sedan veckovisa avstämningar, jag lovar att Ni kommer se resultat ganska snabbt. Själv förlorade jag 7cm runt midjan och 7kg under dom 40dagar jag testade i höstas. Ok jag skippade kolhydrater nästan helt, vilket Ni ska vara försiktiga med, men resultaten kommer det kan jag garantera. Den som kommer bli surast är nog tandläkaren.
Over & out
Godis- och kaklöftet - Uppstarten. Gästblogg av Zandra Hedlund
Då var det dags äntligen dags, vad vi har längtast, eller hur?
Har idag äran att presentera några väl valda ord från en av våra gästbloggare nämligen dietisten och den duktiga triathleten Zandra Hedlund.
Vägen till ett sockerfritt liv?
Till att börja med: Grattis till ett superbra beslut! Jag hoppas att Ni alla kommer att få ut så mycket som möjligt av denna utmaning och att den leder till en sundare kosthållning. Jag har fått den stora äran att gästblogga och försöka peppa Er under utmaningstiden och det känns förstås jätteroligt!
Till vardags jobbar jag som dietist och försöker där hjälpa människor till ett friskare liv med hjälp av kostbehandling vid diverse sjukdomstillstånd. På fritiden är jag en riktig träningsnörd med triathlon som min huvudsport. Även där är ju maten en viktig del. Man kan helt enkelt säga att det här med mat och träning är min grej.
Att sluta äta raffinerat socker är ett bra beslut. Det är ingenting vi egentligen behöver, men det innebär förstås inte att det alltid är lätt att sluta med för det. Sockersug kan vara oerhört starkt om man väl vant sig vid söt smak. För många kan den första tiden utan socker kännas jobbig, men det tar vanligtvis inte lång tid förrän suget successivt försvinner och sötsaker blir mer och mer ointressant.
Några tips på vägen för att minska sötsuget:
- Ät regelbundet. Ibland är sötsug egentligen bara maskerad hunger. Går det då längre tid än vanligt mellan måltiderna är risken stor att suget kommer. Samma måltidsordning fungerar förstås inte för alla, men oavsett om du äter 3 eller 6 måltider per dag, försök att äta på ungefär samma tider eller med samma mellanrum mellan måltiderna varje dag.
- Se till att äta tillräckligt med protein och snåla inte onödigt mycket på fettet. Varje måltid bör innehålla en proteinkälla (t.ex. kött, fisk, ägg, baljväxter, mjölkprodukter) och en fettkälla. Fyll ut med rikliga mängder grova grönsaker. När det gäller kolhydrater är fullkorn att föredra. Protein och fett mättar bra och är man mätt och belåten, hålls suget vanligtvis borta.
- Undvik stora mängder av sötade produkter, som t.ex. fruktyoghurt, söta flingor osv, eftersom söt smak triggar sötsug. Även naturligt söta produkter som juice, honung och torkad frukt har den effekten. Kroppen kan nämligen inte känna skillnad på om sockret kommer från en naturlig källa eller om det är tillsatt i efterhand. Även sötningsmedel kan trigga sötsug pga den söta smaken. Det bästa är alltså att försöka vänja sig av med söt smak. Det är smaken som är boven i dramat, eftersom den påverkar hjärnans belöningssystem.
- Färsk frukt och bär innehåller relativt sett små mängder socker, då de till större delen består av vatten. Så välj hellre färsk än torkad frukt och smaksätt naturell yoghurt och dylikt med färsk frukt/bär istället för att köpa färdigblandade sockerstinna varianter. Både godare och nyttigare!
Har man tidigare ätit mycket sötsaker, innebär det att man fått i sig mycket energi (kcal) därifrån. När man slutar äta socker, kan man således äta mer mat! Så passa på att gå loss på en massa god och nyttig mat under den här perioden. Sen kommer Ni aldrig vilja byta ut det mot socker igen!
Lycka till med utmaningen! Ni är grymma!
Har idag äran att presentera några väl valda ord från en av våra gästbloggare nämligen dietisten och den duktiga triathleten Zandra Hedlund.
Vägen till ett sockerfritt liv?
Till att börja med: Grattis till ett superbra beslut! Jag hoppas att Ni alla kommer att få ut så mycket som möjligt av denna utmaning och att den leder till en sundare kosthållning. Jag har fått den stora äran att gästblogga och försöka peppa Er under utmaningstiden och det känns förstås jätteroligt!
Till vardags jobbar jag som dietist och försöker där hjälpa människor till ett friskare liv med hjälp av kostbehandling vid diverse sjukdomstillstånd. På fritiden är jag en riktig träningsnörd med triathlon som min huvudsport. Även där är ju maten en viktig del. Man kan helt enkelt säga att det här med mat och träning är min grej.
Att sluta äta raffinerat socker är ett bra beslut. Det är ingenting vi egentligen behöver, men det innebär förstås inte att det alltid är lätt att sluta med för det. Sockersug kan vara oerhört starkt om man väl vant sig vid söt smak. För många kan den första tiden utan socker kännas jobbig, men det tar vanligtvis inte lång tid förrän suget successivt försvinner och sötsaker blir mer och mer ointressant.
Några tips på vägen för att minska sötsuget:
- Ät regelbundet. Ibland är sötsug egentligen bara maskerad hunger. Går det då längre tid än vanligt mellan måltiderna är risken stor att suget kommer. Samma måltidsordning fungerar förstås inte för alla, men oavsett om du äter 3 eller 6 måltider per dag, försök att äta på ungefär samma tider eller med samma mellanrum mellan måltiderna varje dag.
- Se till att äta tillräckligt med protein och snåla inte onödigt mycket på fettet. Varje måltid bör innehålla en proteinkälla (t.ex. kött, fisk, ägg, baljväxter, mjölkprodukter) och en fettkälla. Fyll ut med rikliga mängder grova grönsaker. När det gäller kolhydrater är fullkorn att föredra. Protein och fett mättar bra och är man mätt och belåten, hålls suget vanligtvis borta.
- Undvik stora mängder av sötade produkter, som t.ex. fruktyoghurt, söta flingor osv, eftersom söt smak triggar sötsug. Även naturligt söta produkter som juice, honung och torkad frukt har den effekten. Kroppen kan nämligen inte känna skillnad på om sockret kommer från en naturlig källa eller om det är tillsatt i efterhand. Även sötningsmedel kan trigga sötsug pga den söta smaken. Det bästa är alltså att försöka vänja sig av med söt smak. Det är smaken som är boven i dramat, eftersom den påverkar hjärnans belöningssystem.
- Färsk frukt och bär innehåller relativt sett små mängder socker, då de till större delen består av vatten. Så välj hellre färsk än torkad frukt och smaksätt naturell yoghurt och dylikt med färsk frukt/bär istället för att köpa färdigblandade sockerstinna varianter. Både godare och nyttigare!
Har man tidigare ätit mycket sötsaker, innebär det att man fått i sig mycket energi (kcal) därifrån. När man slutar äta socker, kan man således äta mer mat! Så passa på att gå loss på en massa god och nyttig mat under den här perioden. Sen kommer Ni aldrig vilja byta ut det mot socker igen!
Lycka till med utmaningen! Ni är grymma!
Godis- och kaklöftet - Uppstarten. Gästblogg av Zandra Hedlund
Då var det dags äntligen dags, vad vi har längtast, eller hur?
Har idag äran att presentera några väl valda ord från en av våra gästbloggare nämligen dietisten och den duktiga triathleten Zandra Hedlund.
Vägen till ett sockerfritt liv?
Till att börja med: Grattis till ett superbra beslut! Jag hoppas att Ni alla kommer att få ut så mycket som möjligt av denna utmaning och att den leder till en sundare kosthållning. Jag har fått den stora äran att gästblogga och försöka peppa Er under utmaningstiden och det känns förstås jätteroligt!
Till vardags jobbar jag som dietist och försöker där hjälpa människor till ett friskare liv med hjälp av kostbehandling vid diverse sjukdomstillstånd. På fritiden är jag en riktig träningsnörd med triathlon som min huvudsport. Även där är ju maten en viktig del. Man kan helt enkelt säga att det här med mat och träning är min grej.
Att sluta äta raffinerat socker är ett bra beslut. Det är ingenting vi egentligen behöver, men det innebär förstås inte att det alltid är lätt att sluta med för det. Sockersug kan vara oerhört starkt om man väl vant sig vid söt smak. För många kan den första tiden utan socker kännas jobbig, men det tar vanligtvis inte lång tid förrän suget successivt försvinner och sötsaker blir mer och mer ointressant.
Några tips på vägen för att minska sötsuget:
- Ät regelbundet. Ibland är sötsug egentligen bara maskerad hunger. Går det då längre tid än vanligt mellan måltiderna är risken stor att suget kommer. Samma måltidsordning fungerar förstås inte för alla, men oavsett om du äter 3 eller 6 måltider per dag, försök att äta på ungefär samma tider eller med samma mellanrum mellan måltiderna varje dag.
- Se till att äta tillräckligt med protein och snåla inte onödigt mycket på fettet. Varje måltid bör innehålla en proteinkälla (t.ex. kött, fisk, ägg, baljväxter, mjölkprodukter) och en fettkälla. Fyll ut med rikliga mängder grova grönsaker. När det gäller kolhydrater är fullkorn att föredra. Protein och fett mättar bra och är man mätt och belåten, hålls suget vanligtvis borta.
- Undvik stora mängder av sötade produkter, som t.ex. fruktyoghurt, söta flingor osv, eftersom söt smak triggar sötsug. Även naturligt söta produkter som juice, honung och torkad frukt har den effekten. Kroppen kan nämligen inte känna skillnad på om sockret kommer från en naturlig källa eller om det är tillsatt i efterhand. Även sötningsmedel kan trigga sötsug pga den söta smaken. Det bästa är alltså att försöka vänja sig av med söt smak. Det är smaken som är boven i dramat, eftersom den påverkar hjärnans belöningssystem.
- Färsk frukt och bär innehåller relativt sett små mängder socker, då de till större delen består av vatten. Så välj hellre färsk än torkad frukt och smaksätt naturell yoghurt och dylikt med färsk frukt/bär istället för att köpa färdigblandade sockerstinna varianter. Både godare och nyttigare!
Har man tidigare ätit mycket sötsaker, innebär det att man fått i sig mycket energi (kcal) därifrån. När man slutar äta socker, kan man således äta mer mat! Så passa på att gå loss på en massa god och nyttig mat under den här perioden. Sen kommer Ni aldrig vilja byta ut det mot socker igen!
Lycka till med utmaningen! Ni är grymma!
Har idag äran att presentera några väl valda ord från en av våra gästbloggare nämligen dietisten och den duktiga triathleten Zandra Hedlund.
Vägen till ett sockerfritt liv?
Till att börja med: Grattis till ett superbra beslut! Jag hoppas att Ni alla kommer att få ut så mycket som möjligt av denna utmaning och att den leder till en sundare kosthållning. Jag har fått den stora äran att gästblogga och försöka peppa Er under utmaningstiden och det känns förstås jätteroligt!
Till vardags jobbar jag som dietist och försöker där hjälpa människor till ett friskare liv med hjälp av kostbehandling vid diverse sjukdomstillstånd. På fritiden är jag en riktig träningsnörd med triathlon som min huvudsport. Även där är ju maten en viktig del. Man kan helt enkelt säga att det här med mat och träning är min grej.
Att sluta äta raffinerat socker är ett bra beslut. Det är ingenting vi egentligen behöver, men det innebär förstås inte att det alltid är lätt att sluta med för det. Sockersug kan vara oerhört starkt om man väl vant sig vid söt smak. För många kan den första tiden utan socker kännas jobbig, men det tar vanligtvis inte lång tid förrän suget successivt försvinner och sötsaker blir mer och mer ointressant.
Några tips på vägen för att minska sötsuget:
- Ät regelbundet. Ibland är sötsug egentligen bara maskerad hunger. Går det då längre tid än vanligt mellan måltiderna är risken stor att suget kommer. Samma måltidsordning fungerar förstås inte för alla, men oavsett om du äter 3 eller 6 måltider per dag, försök att äta på ungefär samma tider eller med samma mellanrum mellan måltiderna varje dag.
- Se till att äta tillräckligt med protein och snåla inte onödigt mycket på fettet. Varje måltid bör innehålla en proteinkälla (t.ex. kött, fisk, ägg, baljväxter, mjölkprodukter) och en fettkälla. Fyll ut med rikliga mängder grova grönsaker. När det gäller kolhydrater är fullkorn att föredra. Protein och fett mättar bra och är man mätt och belåten, hålls suget vanligtvis borta.
- Undvik stora mängder av sötade produkter, som t.ex. fruktyoghurt, söta flingor osv, eftersom söt smak triggar sötsug. Även naturligt söta produkter som juice, honung och torkad frukt har den effekten. Kroppen kan nämligen inte känna skillnad på om sockret kommer från en naturlig källa eller om det är tillsatt i efterhand. Även sötningsmedel kan trigga sötsug pga den söta smaken. Det bästa är alltså att försöka vänja sig av med söt smak. Det är smaken som är boven i dramat, eftersom den påverkar hjärnans belöningssystem.
- Färsk frukt och bär innehåller relativt sett små mängder socker, då de till större delen består av vatten. Så välj hellre färsk än torkad frukt och smaksätt naturell yoghurt och dylikt med färsk frukt/bär istället för att köpa färdigblandade sockerstinna varianter. Både godare och nyttigare!
Har man tidigare ätit mycket sötsaker, innebär det att man fått i sig mycket energi (kcal) därifrån. När man slutar äta socker, kan man således äta mer mat! Så passa på att gå loss på en massa god och nyttig mat under den här perioden. Sen kommer Ni aldrig vilja byta ut det mot socker igen!
Lycka till med utmaningen! Ni är grymma!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)