torsdag 2 september 2010

Godis- och kaklöftet - Uppstarten. Gästblogg av Zandra Hedlund

Då var det dags äntligen dags, vad vi har längtast, eller hur?

Har idag äran att presentera några väl valda ord från en av våra gästbloggare nämligen dietisten och den duktiga triathleten Zandra Hedlund.


Vägen till ett sockerfritt liv?

Till att börja med: Grattis till ett superbra beslut! Jag hoppas att Ni alla kommer att få ut så mycket som möjligt av denna utmaning och att den leder till en sundare kosthållning. Jag har fått den stora äran att gästblogga och försöka peppa Er under utmaningstiden och det känns förstås jätteroligt!

Till vardags jobbar jag som dietist och försöker där hjälpa människor till ett friskare liv med hjälp av kostbehandling vid diverse sjukdomstillstånd. På fritiden är jag en riktig träningsnörd med triathlon som min huvudsport. Även där är ju maten en viktig del. Man kan helt enkelt säga att det här med mat och träning är min grej.

Att sluta äta raffinerat socker är ett bra beslut. Det är ingenting vi egentligen behöver, men det innebär förstås inte att det alltid är lätt att sluta med för det. Sockersug kan vara oerhört starkt om man väl vant sig vid söt smak. För många kan den första tiden utan socker kännas jobbig, men det tar vanligtvis inte lång tid förrän suget successivt försvinner och sötsaker blir mer och mer ointressant.

Några tips på vägen för att minska sötsuget:

- Ät regelbundet. Ibland är sötsug egentligen bara maskerad hunger. Går det då längre tid än vanligt mellan måltiderna är risken stor att suget kommer. Samma måltidsordning fungerar förstås inte för alla, men oavsett om du äter 3 eller 6 måltider per dag, försök att äta på ungefär samma tider eller med samma mellanrum mellan måltiderna varje dag.

- Se till att äta tillräckligt med protein och snåla inte onödigt mycket på fettet. Varje måltid bör innehålla en proteinkälla (t.ex. kött, fisk, ägg, baljväxter, mjölkprodukter) och en fettkälla. Fyll ut med rikliga mängder grova grönsaker. När det gäller kolhydrater är fullkorn att föredra. Protein och fett mättar bra och är man mätt och belåten, hålls suget vanligtvis borta.

- Undvik stora mängder av sötade produkter, som t.ex. fruktyoghurt, söta flingor osv, eftersom söt smak triggar sötsug. Även naturligt söta produkter som juice, honung och torkad frukt har den effekten. Kroppen kan nämligen inte känna skillnad på om sockret kommer från en naturlig källa eller om det är tillsatt i efterhand. Även sötningsmedel kan trigga sötsug pga den söta smaken. Det bästa är alltså att försöka vänja sig av med söt smak. Det är smaken som är boven i dramat, eftersom den påverkar hjärnans belöningssystem.

- Färsk frukt och bär innehåller relativt sett små mängder socker, då de till större delen består av vatten. Så välj hellre färsk än torkad frukt och smaksätt naturell yoghurt och dylikt med färsk frukt/bär istället för att köpa färdigblandade sockerstinna varianter. Både godare och nyttigare!


Har man tidigare ätit mycket sötsaker, innebär det att man fått i sig mycket energi (kcal) därifrån. När man slutar äta socker, kan man således äta mer mat! Så passa på att gå loss på en massa god och nyttig mat under den här perioden. Sen kommer Ni aldrig vilja byta ut det mot socker igen!

Lycka till med utmaningen! Ni är grymma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar