torsdag 2 september 2010

Reykjavik dag 4 - utflyktsdagen

Sket i att ställa någon väckarklocka, kroppen fick bestämma, kroppen sa kl. 08:14. Gick och åt hotellfrukost, fick bli musli med yoghurt, ägg vågade jag inte ta, dom var varken varma eller kalla.

Stack ut på stan vid 10-tiden för att kolla badhuset och dess öppettider uppe vid Hallgrimms kyrkan. Köpte lite färdkost inför dagens utflykt, bananer, äpplen och en snickers, gick sedan för att besöka loppmarknaden nära gamla hamnen. Loppisen var inte mycket att hurra för, mest thaigrejor och asdyra Islandströjor.

Nu stod Golden circle tour på dagordningen.
Blev upphämtade på hotellet kl. 12:30 och fick skjuts till startplatsen där vi bytte till en större buss. Fick en väldigt humoristisk guide som gärna häcklade sina landsmän.

Åkte förbi en tom jätteanläggning som Bauhaus byggt men sedan aldrig öppnat pga den ekonomiska kris som drabbade Island.

Första stoppet blev Tingvalla, alltinget på Island som instiftades år 930. Dessutom är detta platsen där två kontinentalplattor delar sig med någon cm per år.

Nästa stopp blev Gullfors, det gyllene vattenfallet med en fallhöjd på 32m.

Stopp 3 blev Geysir som givit namn åt all världens Gejsrar. Den gejser som är aktiv just nu sprutar upp vatten ca 30m var 6:e minut, jämfört med originalet, som tyvärr inte längre är aktiv, som på sin tid sprutade upp vatten 70-80m, läste att 7 turister om året bränner sig då dom absolut måste känna på vattnet, hur dum får man bli?

Väl tillbaka i Reykjavik kan man som van Norgeresenär konstatera att allt Island har är sina varma källor, resten har Norge större, mer tillgängligt och massor av.

Nu är alla måsten avverkade och vi har 3 dagar kvar på semestern, vad vi gör dom 3 dagarna kan Ni följa dag för dag på bloggen.

När vi hoppat av bussen gick vi direkt och käkade middag som idag blev Club Sandwich med banana split som grande finale.

Imorgon kära vänner börjar godis- och kaklöftet. vi är just nu 45st som antagit utmaningen. Det går att hoppa med när som helst, intresserad? Mer info på www.krutgubben.net

Själv kommer jag få väldigt svårt att slita mig från en nyupptäckt Isländsk delikatess som är en chockladbit med inbakad lakrits, gud så god den är.

Imorgon kommer Zandra Hedlund att gästblogga, missa inte det.

Over & out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar